Απώλειες €700 εκατ. μέτρησαν τα ξενοδοχεία της Αθήνας το 2020
Στα 700 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τη χρονιά που πέρασε οι απώλειες που κατέγραψαν τα ξενοδοχεία της Αθήνας σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 16ης ετήσιας Έρευνας ΕΞΑΑΑ & GBR Consulting "Περί Ικανοποίησης Επισκεπτών και Απόδοσης ξενοδοχείων Αττικής 2020", η οποία διενεργήθηκε στα εν λειτουργία ξενοδοχεία - μέλη ΕΞΑΑΑ της Αθήνας από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο 2020.

Όπως ανέφερε η Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς, Πρόεδρος της Ένωσης, τίθεται μεγάλο θέμα επιβίωσης των ξενοδοχείων, κάτι που επηρεάζει την απασχόληση. "Είτε είμαστε ανοικτοί, είτε κλειστοί είναι το ίδιο" ανέφερε. "Η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ διαφορετική, ο τουρισμός θα έχει αλλάξει και θα έχει τοποθετηθεί πολύ διαφορετικά" τόνισε.


Στα θετικά της έρευνας ήταν πως οι επισκέπτες που ήρθαν στην Αθήνα τη χρονιά που πέρασε, βαθμολόγησαν θετικά τόσο τη διαμονή, όσο και την πόλη όσον αφορά την αίσθηση υγειονομικής ασφάλειας, με εξαίρεση τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Από την πλευρά του, ο Ευγένιος Βασιλικός, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής & Αργοσαρωνικού είπε πως η αμερικάνικη και ασιατική αγορά εξαφανίστηκαν, όπως επίσης ο συνεδριακός τουρισμός και η κρουαζιέρα

"Δεν ξέρουμε το πότε θα έρθει η επόμενη ημέρα, τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς" τόνισε.

Τι έδειξε η έρευνα

* Το 43% των επισκεπτών που ήρθαν στην Αθήνα από ευρωπαϊκές αγορές (όπως Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία), δήλωσαν ότι την επέλεξαν συνειδητά, επειδή τη θεώρησαν ασφαλή προορισμό. Μεταξύ των επισκεπτών αναψυχής ηλικίας 18-25 ετών, αυτό το ποσοστό ήταν 60%. Επιπλέον, οι αλλοδαποί επισκέπτες αισθάνθηκαν, με βαθμολογία 7,6 στα 10, ότι ήταν αρκετά καλά ενημερωμένοι για τα μέτρα Covid-19 της Ελλάδας.

* Η συστηματική προσπάθεια εφαρμογής μέτρων ασφαλούς διαμονής από τους ξενοδόχους της Αθήνας είχε ως αποτέλεσμα τόσο οι Έλληνες όσο και οι αλλοδαποί να νιώθουν πολύ ασφαλείς, στο ξενοδοχείο (βαθμολογώντας το με 8,9 και 9,2 αντίστοιχα).

*Οι επισκέπτες ήρθαν κυρίως για διακοπές (σε ποσοστό 75%) και αισθάνθηκαν ασφαλείς (βαθμολογία 8+) και στις διαδρομές τους στην πόλη. Επίσης, η συνολική εμπειρία τους στην πόλη δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τα μέτρα covid στα μάτια των αλλοδαπών τουριστών. Στην πραγματικότητα, ο συνολικός βαθμός ικανοποίησης αυξήθηκε από 8,1 το 2019 σε 8,2 το 2020.

*Οι περισσότεροι επισκέπτες θα ξαναέρχονταν (σε ποσοστό 97%), αντιλαμβάνονται ότι έχουν να δουν πολλά περισσότερα (77%) και θα σύστηναν ανεπιφύλακτα (98%) την Αθήνα, δηλώνοντας απολύτως ευχαριστημένοι από την σχέση τιμής – ποιότητας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια