Δημοσκόπηση: Οι δήμαρχοι Κων/πολης και Άγκυρας "κλέβουν" την προεδρία από τον Ερντογάν
Οι δύο δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, που άμα τη εκλογή τους πέτυχαν να εμπνεύσουν στη γειτονική χώρα, το συναίσθημα ότι ο Ερντογάν δεν είναι ανίκητος, εμφανίζονται τώρα να μπορούν να διεκδικήσουν επιτυχώς την προεδρία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου και ο Μανσούρ Γιαβάς, και οι δύο από το CHP προηγούνται εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αποκάλυψε η πιο πρόσφατη έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Avrasya Araştırma.


Ο δήμαρχος της Άγκυρας έλαβε 43,9% των ψήφων στην πρόθεση των ερωτηθέντων, όσο αφορά μία μάχη ένας εναντίον ενός με τον πρόεδρο του ΑΚΡ που έλαβε μόλις 36,5%.

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου 42,6% των ψήφων, στο ίδιο ερώτημα, έναντι 37% του Τούρκου προέδρου.

Ο Ερντογάν βρίσκεται σε άμεση κόντρα με τους δύο δήμαρχους σε πολλές καταστάσεις από τις τοπικές εκλογές του 2019, μπλοκάροντας τις εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων από τους δύο και εκδίδοντας απαγορεύσεις Τύπου στις προσπάθειές τους να αποκαλύψουν απάτες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).


Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των πολιτικών συνεργασιών, το κόμμα του Ερντογάν συγκεντρώνει 35,6%, ενώ το κόμμα ΜΗΡ του πολιτικού του συντρόφου, ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί συγκεντρώνει 8,1%. Ακόμα και μαζί δεν καταφέρνουν να φτάσουν το 50% που απαιτείται για την ανάδειξη νικητή.

Το χειρότερο για τον Ερντογάν είναι ότι το MHP δεν καταφέρνει να πιάσει ούτε το 10% που απαιτείται για να μπει ένα κόμμα στη βουλή.

Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά της αντιπολίτευσης δείχνουν μεγάλη διάσπαση προς όφελος του Ερντογάν. Το CHP έλαβε 25,3% των ψήφων, το Καλό Κόμμα (İYİ) περίπου 13,4% και το φιλο-κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) 10,5%.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια