Κ. Μητσοτάκης: Τα τριμερή σχήματα συνεργασίας είναι σχήματα ειρήνης και δεν αποκλείουν κανέναν
Τη στενή συνεργασία και τον κοινό βηματισμό Αθήνας και Λευκωσίας, ενόψει της πενταμερούς συνάντησης, που αναμένεται να συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για το Κυπριακό επαναβεβαίωσαν στο σημερινό τους τετ α τετ οι κύριοι Μητσοτάκης και Αναστασιάδης

"Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας συνολικής, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης, παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αποτελεί θέμα εθνικό. Αναγκαία κίνηση συμμόρφωσης προς τη διεθνή νομιμότητα. Και, ασφαλώς, πράξη δικαιοσύνης για τον κυπριακό λαό. Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία, μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές, άλλωστε, συγκροτούν το μόνο συμπεφωνημένο και καθολικά δεσμευτικό πλαίσιο λύσης. Και, ταυτόχρονα, το θεμέλιο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στις δηλώσεις των δύο ηγετών, με τη λήξη των διευρυμένων συζητήσεων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η στάση της Τουρκίας και του σημερινού επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται εκτός πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών."Η Άγκυρα και ο κ. Τατάρ ας γνωρίζουν ότι επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου νοείται μόνον εντός των υφιστάμενων και δεσμευτικών ορίων, που μόλις περιέγραψα. Και προσυπογράφω τη δήλωσή σας, κύριε Πρόεδρε, ότι η λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί το συμφέρον όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και όχι τις στοχεύσεις της Τουρκίας. Αμετακίνητη κοινή μας θέση παραμένει, επίσης, η κατάργηση του αναχρονιστικού Συστήματος των Εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων στις αμιγώς κυπριακές υποθέσεις. Και, φυσικά, προαπαιτούμενο της επανένωσης αποτελεί η πλήρης και ταχύτατη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Οι θέσεις αυτές ορίζουν και τη στάση μας στις διαπραγματεύσεις, που επιχειρεί να επανεκκινήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών", ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε μηνύματα προς τη γείτονα και με αφορμή τις διερευνητικές επαφές.

"Προσερχόμαστε, με ειλικρινή διάθεση, συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και μηδενική αφέλεια. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα ακόμη πεδίο όπου θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Άγκυρας", τόνισε.

Ν. Αναστασιάδης: Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του Συμβούλιου Ασφαλείας

"Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του Συμβούλιου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές αξίες", τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο προεδρικό Μέγαρο.

"Κοινή μας θέση είναι πως η αποφασιστικότητα για την εμπλοκή σε μία έναρξη διαδικασίας διαλόγου, δεν αναιρεί την ανάγκη για δημιουργικό κλίμα" είπε στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως "απαιτείται η συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας μονομερείς ενέργειες που θα οδηγήσουν στο αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα".

Και αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξη της Αθήνας, ο Πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε: "Επιδιώκουμε να δούμε μία Τουρκία που θα αποδεικνύει εμπράκτως πως επιθυμεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, μακριά από μονομερείς ενέργειες. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ΕΕ θα επιδείξει αλληλεγγύη. Ευχαριστώ τον φίλο Κυριάκο για την ενδελεχή ενημέρωση για τις διερευνητικές επαφές. Κοινή πεποίθηση είναι πως ο διάλογος θα πρέπει να περιορίζεται στην επίσημη ατζέντα".

Και συμπλήρωσε: "Τα τριμερή σχήματα στην ευρύτερη περιοχή αποδεικνύουν πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν".

Συντονισμός θέσεων Αθήνας - Λευκωσίας ενόψει της άτυπης πενταμερούς

Τον συντονισμό των θέσεων Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει της άτυπης πενταμερούς συνάντησης των δύο Κυπριακών κοινοτήτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ εξέτασαν, μεταξύ άλλων, κατά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού, παραμένει κορυφαία εθνική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ότι η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί τετελεσμένα, ούτε θα συναινέσει στη νομιμοποίησή τους.

Τόνισε δε ότι θα εξακολουθήσει να συμπαρίσταται στον δίκαιο και ειρηνικό αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την οριστική άρση των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο. Για μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική προς όφελος όλων των Κύπριων. Μόνη βιώσιμη λύση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με τα γνωστά απαράβατα χαρακτηριστικά: Πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις, ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια. Και με διασφάλιση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. "Και φυσικά προαπαιτούμενο της επανένωσης αποτελεί η πλήρης και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων", όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα των δύο χωρών να συμμετάσχουν στην άτυπη πενταμερή συνάντηση την οποία προτίθεται να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με απώτερο στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού. Υπήρξε δε πλήρης συναντίληψη ότι το μοναδικό και δεσμευτικό για όλους πλαίσιο διαπραγμάτευσης ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις τελευταίες εξελίξεις.

Στις διευρυμένες συνομιλίες συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Θεοχάρης Λαλάκος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια