Συμφωνία και με τη Moderna για επιπλέον δόσεις «ψήνει» η ΕΕΗ ΕΕ αναμένεται να τριπλασιάσει τις παραγγελίες του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που παράγει η Moderna σε άλλη μία προσπάθεια των Βρυξελλών να προετοιμαστούν καλύτερα απέναντι στην  εμφάνιση νέων παραλλαγών ιού επισπεύδοντας τις εκστρατείες εμβολιασμού των κρατών του μπλοκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη συμφωνία για προμήθεια επιπλέον 150 εκατ. δόσεων από το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Moderna , διαθέτοντας την επιλογή για ακόμη  150 εκατ. το επόμενο έτος, ανέφεραν άτομα σχετικά με το θέμα τα οποία επικαλούνται οι Financial Times.

Η ΕΕ διαθέτει ήδη συμφωνία  για την αγορά 160 εκατομμυρίων δόσεων από το εμβόλιο της Moderna.

Η ΕΕ έχει δεχτεί αυστηρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί τις συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες αλλά και την αργοπορία των εγκρίσεων των διαθέσιμων εμβολίων από τις ρυθμιστικές αρχές.

Νωρίτερα οι BioNTech και Pfizer επιβεβαίωσαν άλλη μία  συμφωνία που υπέγραψαν με  Βρυξέλλες για να παραδώσουν επιπλέον 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου τους στην ΕΕ- πέρα από την υπάρχουσα συμφωνίας για 300 εκατ. δόσεις- και με την επιλογή να διατεθούν ακόμη 100 εκατ. δόσεις.

Οι παραδόσεις της νέας συμφωνίας με την Moderna θα ήταν απίθανο να διευκολύνουν την τρέχουσα κατάσταση με τις ελλείψεις διαθέσιμων δόσεων, καθώς οι παραδόσεις ανεβάζουν ταχύτητα τον Απρίλιο.

Η BioNTech δήλωσε ότι περίπου 75 εκατ. από τις επιπλέον δόσεις των 200 εκατ.  που συμφώνησε με την ΕΕ θα παραδοθούν μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς  η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εντείνει τις προσπάθειές της για να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές προμήθειες των εμβολίων, έπειτα από εβδομάδες αρνητικών πρωτοσέλιδων για το θέμα.

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα, η επικεφαλής της Κομισιόν αναγνώρισε δημόσια την αργοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους χειρισμούς της αναφορικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια