Νέα έρευνα Οξφόρδης: Απόλυτα αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer και απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Όσοι άνθρωποι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer βρέθηκαν να έχουν αναπτύξει ισχυρή απόκριση T-λεμφοκυττάρων ενάντια τόσο στην βρετανική όσο και στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο θα συνεχίσει να παρέχει προστασία σε όσους το έχουν λάβει και τους επόμενους μήνες, τονίζεται σε νέα μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Στην πρώτη μελέτη για την ανοσοαπόκριση έναντι των μεταλλάξεων του ιού οι οποίες κυκλοφορούν στον γενικό πληθυσμό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μολονότι η ανοσοαπόκριση έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών εμφανίζεται μειωμένη, πιθανότατα είναι αρκετά ισχυρή προκειμένου να προστατεύει τους περισσότερους ανθρώπους από το να νοσήσουν.

Και σε προηγούμενες μελέτες υπήρχαν ενδείξεις ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech μπορεί να απομονώνει και να εξουδετερώνει ιούς που φέρουν ορισμένες από τις μεταλλάξεις της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του κορονοϊού - αν και σε μικρότερα επίπεδα σε σχέση με τις πρώιμες μορφές του ιού - ωστόσο οι μελέτες αυτές είχαν γίνει σε κατασκευασμένους με τεχνικά μέσα ιούς και όχι σε ιούς που απομονώθηκαν από πραγματικούς ασθενείς.


"Έως το καλοκαίρι πολύ καλύτερα"

Ο William James, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ηγήθηκε της έρευνας, η οποία ακόμη δεν έχει εγκριθεί από ομότιμους προς δημοσίευση και η οποία αποδεικνύει ότι ακόμη με μία δόση του εμβολίου, υπάρχει ισχυρή αντίδραση T-λεμφοκυττάρων, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να εξουδετερώσει τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, ενώ είναι μετρίως αποτελεσματική και έναντι της βρετανικής.


"Θεωρούμε ότι η δεύτερη δόση γεννά μια τόσο καλή απόκριση από πλευράς αντισωμάτων γιατί τα Τ-λεμφοκύτταρα είναι ήδη εκεί, έτοιμα να δράσουν", τονίζει.

"Ο ιός δεν έχει σταματήσει την εξέλιξή του, ωστόσο θεωρώ ότι όσο τα εμβόλια θα διανέμονται και οι δεύτερες δόσεις θα εκτελούνται, θα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση μέχρι το καλοκαίρι, σε σχέση με σήμερα", ανέφερε ο James.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια