Πίεση στην Μέρκελ για να επιτρέψει την χαλάρωση των περιορισμών

 Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πιέζεται ώστε να καταρτίσει ένα σχέδιο χαλάρωσης των περιορισμών κατά του κορωνοϊού που ισχύουν στη χώρα.  

Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έγινε ο τελευταίος ανώτερος αξιωματούχος που ζήτησε το ταχύτερο άνοιγμα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Ο αναπληρωτής καγκελάριος και ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατικών για να διαδεχθεί την Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στήριξε την πρόταση να αποδεσμευθούν από την εστίαση  που έχουν στο μέσο όρο των επτά ημερών των κρουσμάτων θέτοντάς το ως δείκτη για τις αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας στη Γερμανία.

Καθώς εξαπλώνονται πιο επιθετικές παραλλαγές του ιού, ο δείκτης έχει αυξηθεί, απομακρύνοντας τη χώρα από τους στόχους που έχει θέσει η Μέρκελ για χαλάρωση. Το υπουργικό συμβούλιο το οποίο περιλαμβάνει τον Σολτς, συνεδριάζει τη Δευτέρα για να προετοιμαστεί για μια κρίσιμη συνάντηση με ηγέτες των κρατιδίων την Τετάρτη.

Ο Σολτς προτείνει την αύξηση των τεστ ώστε να επιτραπεί η χαλάρωση των περιορισμών και το άνοιγμα της αγοράς. «Δεν πρόκειται να συμβεί ταυτόχρονα, αλλά πρέπει να υπάρχει μια βήμα προς βήμα διαδικασία που όλοι μπορούν να καταλάβουν», σημείωσε στην εφημερίδα Bild την Κυριακή. Για να διευκολυνθεί  ένα ταχύτερο άνοιγμα, είπε ότι πρέπει εταιρείες να κάνουν τεστ σ τους εργαζόμενους και οι πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα για δωρεάν επιταγές σε τεστ Covid-19.

Τα σχόλιά του χαίρουν μιας όλο αυξανόμενης συναίνεσης στη Γερμανία.

Η Μέρκελ άνοιξε τον χορό την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι τα τεστ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια «μνήμη» που θα επέτρεπε να ανοίξει την αγορά με πάνω από τον στόχο της για 35 νέες κορύσματα  ανά 100.000 άτομα σε μέσο όρο επτά ημερών. Ο αριθμός αυξήθηκε σε 65,8 τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημόσιας υγείας του RKI.

Η πορεία του ιού στη Γερμανίας υποχώρησε σταθερά μετά την κορύφωσή της λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά η πτωτική τάση έχει σταματήσει για περίπου δύο εβδομάδες, προκαλώντας φόβους ότι πιο μολυσματικά στελέχη της νόσου θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια άλλη αύξηση των κρουσμάτων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια