Ευρωκοινοβούλιο: Η ΕΕ κηρύσσεται «Ελεύθερη Ζώνη για ΛΟΑΤΚΙ»
To Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο κήρυξε την Ευρωπαϊκή Ένωση «Ελεύθερη Ζώνη για ΛΟΑΔΜΙ», σε ψήφισμα που υιοθέτησε την Πέμπτη (11/3) με 492 ψήφους υπέρ, 141 κατά και 46 αποχές.

Το ψήφισμα έρχεται ως απάντηση της ανατροπής των δικαιωμάτων των ατόμων ΛΟΑΔΜΙ από ορισμένα κράτη της ΕΕΑ, όπως η Πολωνία, όπου από το Μάρτιο του 2019, περισσότερες από 100 πολωνικές περιφέρειες, κομητείες και κοινότητες έχουν υιοθετήσει ψηφίσματα που τις «απαλλάσσουν» από την «ιδεολογία των ΛΟΑΔΜΙ». Συγκεκριμένα, οι τοπικές κυβερνήσεις οφείλουν να απέχουν από οποιαδήποτε ενθάρρυνση ανοχής προς τα άτομα ΛΟΑΔΜΙ και απέσυραν οικονομική βοήθεια από οργανισμούς που προωθούν την αρχή της μη διακριτικής μεταχείρισης και της ισότητας.


Οι «περιοχές ελεύθερες από άτομα ΛΟΑΔΜΙ» αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο η κοινότητα ΛΟΑΔΜΙ υφίσταται αυξημένη διακριτική μεταχείριση και επιθέσεις, και κυρίως μιας διογκούμενης ρητορικής μίσους από τις δημόσιες αρχές, από εκλεγμένους αξιωματούχους (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της χώρας), και από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Το ΕΚ αποδοκιμάζει επίσης τις συλλήψεις ατόμων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα της κοινότητας των ΛΟΑΔΜΙ, καθώς επίσης και τις επιθέσεις και απαγορεύσεις στις πορείες «Pride».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρότι η Επιτροπή απέρριψε προτάσεις για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που υπόκεινται στο πρόγραμμά της αδελφοποίησης πόλεων από πόλεις της Πολωνίας που έχουν υιοθετήσει τέτοιου είδους ψηφίσματα, το ΕΚ παρακινεί την Επιτροπή να κάνει ένα ακόμα βήμα: η Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένης της εκκίνησης διαδικασιών επί παραβάσει, όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 7 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, καθώς και τον πρόσφατα εγκεκριμένο κανονισμό για την προστασία του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων ΛΟΑΔΜΙ στην ΕΕ.

Ουγγαρία: Η κατάσταση ολοένα και επιδεινώνεται

Όπως έχει γίνει γνωστό, στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου γίνεται αναφορά στην κατάσταση στην Ουγγαρία η οποία ολοένα και επιδεινώνεται. Το Νοέμβριο του 2020, η ουγγρική πόλη Nagykáta υιοθέτησε ψήφισμα που απαγορεύει «τη διασπορά και προώθηση της προπαγάνδας ΛΟΑΔΜΙ». Ένα μήνα αργότερα, το εθνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε συνταγματικές τροπολογίες που περιορίζουν ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΔΜΙ, που δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη διεμφυλικών και ατόμων μη δυαδικού φύλου, καθώς επίσης και το δικαίωμά τους να κάνουν οικογένεια. «Τα άτομα ΛΟΑΔΜΙ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απολαμβάνουν την ελευθερία να ζουν και να δείχνουν δημοσίως τον γενετήσιο προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου τους χωρίς τον φόβο μισαλλοδοξίας, διακρίσεων ή διώξεων για τους λόγους αυτούς, και οι αρχές οφείλουν σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης στην επικράτεια της ΕΕ να προστατεύουν και να προωθούν την ισότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων ΛΟΑΔΜΙ», τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Πολωνία: Οι αρχές εμπόδισαν Γάλλο υπουργό να επισκεφτεί τις «ελεύθερες από την ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ ζώνες»


«Πολιτικές πιέσεις» υποστηρίζει ότι δέχθηκε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, από τις πολωνικές αρχές, καθώς ήθελαν να αποτρέψουν επίσκεψή του σε μία από τις «ελεύθερες από την ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ ζώνες» που έχουν θεσπισθεί στην Πολωνία κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην χώρα.

«Γνωστοποίησα στις πολωνικές αρχές ότι θα πήγαινα σε μία πολωνική πόλη που ονομάζεται Κράσνικ» στο περιθώριο επίσημης επίσκεψης στις αρχές της εβδομάδας, εξήγησε ο γάλλος υπουργός στο δίκτυο France Inter. «Δεν ήθελαν να πάω εκεί. Δεν υπήρξε φυσική απαγόρευση. Επρόκειτο για πολιτική πίεση», είπε. Με προειδοποίησαν ότι «αν πήγαινα, δεν θα υπήρχαν επίσημες συνομιλίες κατά την διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Θεωρώ ότι είναι πολύ σοβαρό, αλλά δεν θέλω να αντιπαρατεθώ με μία κυβέρνηση, αυτό που είναι πολύ σοβαρό είναι η ίδια η κατάσταση, όχι η προσωπική μου περίπτωση», συνέχισε.

Δεκάδες κοινότητες της Πολωνίας ανακηρύχθηκαν «ελεύθερες από την ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ ζώνες» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ εκ μέρους του δημάρχου της Βαρσοβίας Ραφάλ Τσασκόφσκι, ενός από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων έχει αναδειχθεί σε καυτό θέμα στην Πολωνία μετά την ανάληψη της εξουσίας από το λαϊκιστικό υπερσυντηρητικό Κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS) που πραγματοποιεί εκστρατεία κατά της «ιδεολογίας ΛΟΑΤΚΙ» , την οποία παραβάλλει με τον κομμουνισμό.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Γάλλος υπουργός έκανε γνωστό ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια