Αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων στην Αττική - Υπέρ του «Πάσχα στην πόλη» οι ειδικοί

 Ανησυχητική είναι η αύξηση στα λύματα της Αττικής, με το σενάριο του «Πάσχα στο χωριό» να απομακρύνεται και την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε σταδιακή άρση των μέτρων από τις 4 Μαΐου. Οι ανακοινώσεις αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας, με την πίεση στο σύστημα υγείας να μην έχει υποχωρήσει.

Το ιικό φορτίο στην Αττική βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας, επισημαίνουν οι επιστήμονες, με βάση τα τελευταία ευρήματα στα λύματα του λεκανοπεδίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους καθηγητές, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Ευάγγελο Μανωλόπουλο, οι οποίοι μίλησαν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, από την περασμένη Τετάρτη παρατηρούνται σταθερά αυξητικές τάσεις.

Η κ. Ψαλτοπούλου μάλιστα προειδοποίησε, αναφερόμενη στα «κορωνοπάρτι» και τον συνωστισμό στις πλατείες, πως αυτά «θα αποτυπωθούν σε 15 περίπου μέρες στα κρούσματα και στις νοσηλείες».

Δ. Σαρηγιάννης: Βιώνουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ. Ο καθηγητής εμφανίστηκε αρνητικός για την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων μεταξύ των νομών, ενώ αντιτίθεται στο άνοιγμα της εστίασης πριν τις 15 Μαΐου.

Μιλώντας στο Open, ο κ. Σαρηγιάννης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις νοσηλείες στις ΜΕΘ, προειδοποιώντας για αύξηση στα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν και εμφανίστηκε πεπεισμένος για την αναχαίτιση της διασποράς.

«Στην Αττική έχουμε μία μικρή αύξηση στο ιικό φορτίο, ίσως αυτό οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στα κορωνοπάρτι, αλλά όχι μόνο σ' αυτά γιατί έχουμε κάνει και άλλα ανοίγματα. Την αύξηση αυτή θα τη δούμε και στα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, δεν θα είναι κάτι πολύ μεγάλο και θα μπορέσουμε να την αναχαιτίσουμε. Αυτό θα φανεί γύρω στις 25-26 του μήνα. Εδώ και μια εβδομάδα διανύουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος», υπογράμμισε.

Μ. Παγώνη: Εδώ γίνεται πόλεμος και εμείς θα σκεφτόμαστε αν θα πάμε στα εξοχικά;

Η κ. Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε τη μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα 40-45% από αυτούς που έχουν έρθει και νοσηλεύονται, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη και ένα 25% που δεν έχουν εμβολιαστεί ενώ ήταν η σειρά τους. Τόνισε μάλιστα ότι αυτοί που νοσηλεύονται αυτή την εποχή είναι νέοι.

Ωστόσο, ανέφερε ότι παρατηρείται μια σταθερότητα στα κρούσματα, όμως, όπως είπε, ο αριθμός των νοσηλευομένων εντός και εκτός ΜΕΘ, βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. 

Όσον αφορά τις μετακινήσεις του Πάσχα δήλωσε ότι «Εδώ καίγεται ο κόσμος, γίνεται πόλεμος, εμείς θα σκεφτόμαστε αν θα πάμε στα εξοχικά;».

Η κ. Παγώνη, εξήγησε πως οι περισσότεροι της επιτροπής είναι γιατροί και γνωρίζουν απόλυτα τι γίνεται  στα νοσοκομεία και άρα λαμβάνουν τις αποφάσεις βάσει αυτού.

Αναφερόμενη στα κορωνοπάρτι, υπενθύμισε ότι ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει σε 50-80 άτομα, συμπληρώνοντας ότι αυτή τη στιγμή  «η νεολαία δεν έχει καταλάβει ότι οι μεταλλάξεις την αφορούν». Παρόλα αυτά, είπε πως «ίσως αν ανοίξει η εστίαση κάποιοι βγουν και έτσι θα εκτονωθεί η κατάσταση».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια