"Νέος" Ποινικός Κώδικας: Τέλος η υποχρεωτική φυλάκιση σε πλημμελήματα (ποινές από 3-5 χρόνια) - Αυστηρότερη η αναστολή
Τη δυστοκία που καθιστούσε επί του πρακτέου ανεφάρμοστη από τα δικαστήρια την εφαρμογή της προηγούμενης διάταξης του Ποινικού Κώδικα (2019) η οποία επέβαλε ουσιαστικά έκτιση μέρους των ποινών απο 3-5 ετών, επιχειρεί σύμφωνα με πληροφορίες να "θεραπεύσει" η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, που συστάθηκε το 2019 από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Η εισήγηση της Επιτροπής είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να καταργηθεί η υποχρεωτική φυλάκιση, δηλαδή η πραγματική έκτιση του 1/10 ποινών απο 3-5 χρόνια, που προβλέπεται στο άρθρο 105Α του ισχύοντος από το 2019, νέου ποινικού κώδικα.

Δεν εφαρμοζόταν

Ουσιαστικά η Επιτροπή "κόβει” την (υποχρεωτική) φυλάκιση για τα πλημμελήματα διαβλέποντας την επί του πρακτέου μη εφαρμογής της, αφού είναι κοινός τόπος στα δικαστήρια πως οι δικαστές για να μην στείλουν στις φυλακές έναν πλημμεληματικό παραβάτη, "απέφευγαν” τις περισσότερες φορές να επιβάλλουν ποινές από 3-5 χρόνια. Κι αυτό γιατί το σχετικό άρθρο 105Α ανέφερε πως "...ο καταδικαζόμενος σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει συνολικά τα πέντε έτη, μπορεί να δηλώσει προς το δικαστήριο ότι επιθυμεί να μετατραπεί το υπόλοιπο της ποινής του έως τον χρόνο της υπό όρο απόλυσης, κατά το επόμενο άρθρο, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, αφού θα έχει εκτίσει πραγματικά το ένα δέκατο αυτής”.


Με την αλλαγή θα μπορεί ολόκληρη η ποινή να μετατρέπεται σε κοινωφελή εργασία, καταργώντας ουσιαστικά το 1/10 της υποχρεωτικής έκτισης, εκτός κι αν ο δικαστής με ειδική αιτιολογία θεωρήσει πως η ποινή πρέπει να εκτιθεί. Η εκτίμηση είναι πως πρακτικά υπήρχε δυστοκία και προβληματισμός από τους δικαστές να διατάξουν φυλάκιση για τέτοιες πλημμεληματικές ποινές και επιλέχθηκε το θέμα να λυθεί νομοθετικά.

Αυστηρότερη η αναστολή

Με τον νέο ποινικό κώδικα του 2019, η αναστολή ήταν δεδομένη για ποινές έως 3 χρόνια χωρίς καμία διάκριση στον παραβάτη. Η πρόταση της Επιτροπής Μαργαρίτη είναι πλέον να τεθεί ως κριτήριο ή μη ύπαρξη στο ποινικό μητρώο καταδίκης για βαριά αδικήματα, δηλαδή να μην έχει καταδικαστεί κάποιος σε ποινή μεγαλύτερη των 3 ετών. Με απλά λόγια η εκτίμηση είναι πως με αυτόν τον τρόπο δεν θα επιβραβεύεται ένας πολλάκις υπότροπος παραβάτης, αφού όπως λένε νομικές πηγές, σήμερα μπορεί κι ένας ισοβίτης ακόμα να πάρει αναστολή σε μια μικρή ποινή, ανεξάρτητα από το ποιός είναι ή τι έχει κάνει κατά το παρελθόν.