Αξιωματούχος EMA για AstraZeneca: Πρέπει να σταματήσει η χορήγηση και για τους άνω των 60 ετών
Πολλές χώρες μέλη της ΕΕ έχουν σταματήσει τη χορήγησή του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού σε ανθρώπους κάτω από μία ορισμένη ηλικία

Οι χώρες θα πρέπει να αποφεύγουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού και στους πολίτες άνω των 60 ετών, φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής της Task Force του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, εν μέσω φόβων για το σπάνιο σύνδρομο θρομβώσεων καθώς αυξάνονται τα διαθέσιμα εμβόλια.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θεωρεί το εμβόλιο AstraZeneca ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, πολλές χώρες μέλη της ΕΕ έχουν σταματήσει τη χορήγησή του σε ανθρώπους κάτω από μία ορισμένη ηλικία, συνήθως από 50 έως 65, περιορίζοντας τη χορήγηση σε πιο μεγάλες ηλικίες, εξαιτίας σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων κυρίως σε νεότερης ηλικίας άτομα.«Στο πλαίσιο της πανδημίας, η θέση μας ήταν και είναι ότι το ισοζύγιο κινδύνου-οφέλους παραμένει για όλες τις ηλικιακές ομάδες» ανέφερε ο Μάρκο Καβαλέρι επικεφαλής της task force για τον κορονοϊό μιλώντας στην La Stampa.

Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι νεότεροι είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στους κινδύνους του κορονοϊού, ο Καβαλέρι δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερη η χρήση των εμβολίων τεχνολογίας mRNA, όπως είναι τα εμβόλια των Moderna και Pfizer.

Ερωτηθείς εάν οι υγειονομικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο Καβαλέρι είπε: «Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το εξετάζουν υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA».
Όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία σταμάτησε τους εμβολιασμούς με AstraZeneca τον Μάρτιο λόγω ανησυχιών σχετικά με τα σπάνια προβλήματα θρόμβωσης.
Τους συνέχισε τον επόμενο μήνα με τη σύσταση να χρησιμοποιείται το προϊόν «κατά προτίμηση» για άτομα άνω των 60 ετών, αφού ο EMA δήλωσε ότι τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια