Είναι νεκροί δύο κορυφαίοι ηγέτες των Ταλιμπάν;

 Δύο ανώτεροι ηγέτες των Ταλιμπάν αναζητούνται καθώς έχουν χαθεί τα ίχνη δημιουργώντας την αμφιβολία για το κατά πόσο ο ανώτατος ηγέτης της ομάδας και ο νέος αναπληρωτής πρωθυπουργός είναι ζωντανοί.

Ο κορυφαίος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και ένα μήνα, αφότου δηλαδή οι μαχητές κατέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν.

Να σημειωθεί ότι έχουν καταγραφεί καταγγελίες για τον θάνατό του.

Ο Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα των Ταλιμπάν, έχει επίσης εξαφανιστεί. Τα ερωτήματα σχετικά με την ευημερία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου και βασικού προσώπου στις ειρηνευτικές συνομιλίες άρχισαν να αυξάνονται καθώς δεν έχει εμφανιστεί στο κοινό για αρκετές ημέρες.

Στην Καμπούλ κυκλοφορούν φήμες ότι σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σοβαρά σε μια καβγά με άλλο ανώτερο πρόσωπο των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης σχετικά με τον τρόπο διχοτόμησης των υπουργείων του Αφγανιστάν.

Οι επίσημες προσπάθειες που έγινα τη Δευτέρα ώστε να διαλυθούν οι φήμες φάνηκε να εμβαθύνουν το μυστήριο. Οι Ταλιμπάν έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός χειρόγραφου σημειώματος από έναν από τους αναπληρωτές του Μπαραντάρ που έλεγε ότι βρισκόταν στην Κανταχάρ, και στη συνέχεια μοιράστηκαν ένα ηχητικό μήνυμα που φέρεται να είναι από τον Μπαραντάρ.

Η απουσία ενός βίντεο εγείρει περισσότερα ερωτήματα στους Αφγανούς, καθώς οι Ταλιμπάν δεν είναι πλέον μια ομάδα ανταρτών που κρύβεται και το πρόσωπο του Μπαραντάρ είναι πολύ γνωστό λόγω του διεθνούς ρόλου του.

Τα στοιχεία που μοιράστηκαν επίσης στο διαδίκτυο, που υποτίθεται ότι δείχνουν τον Μπαραντάρ στην Κανταχάρ, δεν περιείχαν τίποτα που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει το χρόνο που τραβήχτηκαν.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχάιλ Σαχίν μετέφερε τις φήμες μιλώντας στα αγγλικά όταν τις διέψευσε στο Twitter. «Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, σε φωνητικό μήνυμα απέρριψε όλους αυτούς τους ισχυρισμούς ότι τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε σε σύγκρουση. Λέει ότι είναι ψέματα και εντελώς αβάσιμα», έγραψε.

Στη διάδοση της φήμης δεν βοηθάει το ιστορικό των Ταλιμπάν καθώς έκρυβαν για δύο χρόνια τον θάνατο του ιδρυτή ηγέτη τους Μοχάμεντ Ομάρ. Μάλιστα στη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος συνέχισαν να εκδίδουν δηλώσεις στο όνομά του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια