ΥΠΟΙΚ και θεσμοί βλέπουν ανάπτυξη πάνω από 7%

 Την αφετηρία για την τρίτη κατά σειρά αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 βάζουν οι διαπραγματεύσεις για την 12η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. 

Η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος ξεκίνησε από το 4,8% στον προϋπολογισμό του 2021 για να αναθεωρηθεί προς τα κάτω -λόγω της παράτασης της πανδημίας- τον Απρίλιο στο 3,6% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και στη συνέχεια στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Τον Σεπτέμβριο, από την Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε για φέτος ρυθμό ανάπτυξης στο 5,9% για να φτάσουμε στο 6,1% που μπήκε επίσης ως πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού με υπόμνηση ότι και αυτή η πρόβλεψη είναι συντηρητική. 

Κατά τη διάρκεια της τωρινής διαβούλευσης και με βάση τα στοιχεία για τουρισμό,  επενδύσεις και εξαγωγές μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου που παρουσιάστηκαν από την ελληνική πλευρά στους εκπροσώπους των ομάδων της ΕΕ,  της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας,  υπήρξε κοινή αποδοχή ότι η ανάπτυξη για φέτος θα είναι τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ υψηλότερη από το 6,1% το προσχεδίου. Ωστόσο το μέγεθος δεν οριστικοποιήθηκε ακόμη καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη όλα τα στοιχεία για την τουριστική σεζόν η οποία δείχνει σε κάποιες περιοχές,  να επεκτείνεται και για τον Νοέμβριο.

Συνεπώς, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η σεζόν η οποία θα έχει θετική επίδραση και στο 4ο τρίμηνο του χρόνου, πριν οριστικοποιηθεί το μέγεθος της ανάπτυξης για το 2021.

Προς το παρόν, θα πρέπει να περιμένουμε μια σημαντική αναθεώρηση στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές Νοεμβρίου και στη συνέχεια στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. 

Σε δεύτερη ανάγνωση,  η κατ' αρχήν συμφωνία με τους θεσμούς για υψηλότερη ανάπτυξη, δίνει την ευελιξία να μπορούν να σχεδιαστούν και να προωθηθούν νέα μέτρα κατά των ανατιμήσεων στα καύσιμα και στη συνέχεια η μορφή και οι δικαιούχοι του "μερίσματος ανάπτυξης". 

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε μερικές εβδομάδες σε κεντρικό Κυβερνητικό επίπεδο και θα δίνουν έμφαση στα νοικοκυριά, τα οποία δεν βοηθήθηκαν από τα μέτρα στήριξης κατά του κορονοϊού. 

Τα υπόλοιπα θέματα της αξιολόγησης 

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα της αξιολόγησης η οποία ως γνωστό συνδέεται και με την εκταμίευση άλλης μια δόσης από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s, SNP’s) η πρόοδος, μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική. Σε γενικές γραμμές οι εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούν ικανοποιητική τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 50 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μέσα από τα προγράμματα Ηρακλής Ι και ΙΙ αλλά και για το νομοσχέδιο που θα αναμορφώνει το ΤΧΣ που θα κατατεθεί το Νοέμβριο στη Βουλή. Επιμένουν όμως, στο να λειτουργήσουν ξανά εργαλεία όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί η ειδική εκκαθάριση των περίπου 30.000 του νόμου Κατσέλη που λιμνάζουν στα δικαστήρια. Σε ό,τι αφορά τον πτωχευτικό κώδικα δηλώνουν ικανοποιημένοι με το τεχνικό σκέλος,  δηλαδή την προετοιμασία λειτουργίας του όλου θεσμού αλλά θέλουν να δουν και αποτέλεσμα, δηλαδή ρύθμιση κάποιου αριθμού κόκκινων οφειλών. 

Τέλος, θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου προς τους προμηθευτές του. Το θέμα,  συγκεντρώνει το έντονο ενδιαφέρον τόσο της ΕΕ όσο και του ΕΜΣ και θα πρέπει να έχει λήξει πριν το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας το 2022.