Άσαντ: «Η ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα προκαλέσει νέους πολέμους»

 Θέση για τα γεγονότα που έγιναν στο Αφγανιστάν τους τελευταίους δύο μήνες, πήρε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ την Τετάρτη (27/10), υποστηρίζοντας πως «η ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα προκαλέσει νέους πολέμους».

Η ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ θα συνεπάγεται νέους πολέμους και νέες ήττες, όπως δήλωσε την Τετάρτη (27/10) ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Συγκεκριμένα, μιλώντας σε αξιωματικούς που αποφοίτησαν από τη Σχολή Ανώτατης Διοίκησης και του Αρχηγείου του συριακού στρατού, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ δήλωσε: «Πρέπει να υποθέσουμε ότι μετά την ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ θα υπάρξουν νέοι πόλεμοι και ήττες».

Ο Σύρος ηγέτης σημείωσε ότι, από το 2011, η χώρα έχει χάσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες στον πόλεμο, αλλά ο «πολιτικός πόλεμος» εναντίον της δεν ήταν παράδειγμα «πιο επικίνδυνος από τον παραδοσιακό».
Παρ' όλα αυτά, όπως τόνισε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο στρατός επέζησε χάρη στην πίστη του λαού και στην προστατευτική του δύναμη.
Μάλιστα, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ανέφερε στη σχετική εκδήλωση: «Τα λέμε σύντομα στα πεδία των μαχών».
Υπενθυμίζεται ότι το κίνημα των Ταλιμπάν κατέλαβε την εξουσία, με την είσοδό του στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, τερματίζοντας δύο δεκαετίες ένοπλης σύγκρουσης με την κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, τη νύχτα της 30ής Αυγούστου, ο αμερικανικός στρατός έφυγε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, βάζοντας έτσι τέλος σε μια σχεδόν 20ετή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.
Εν συνεχεία, στις 7 Σεπτεμβρίου, οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό έλεγχο ολόκληρη τη χώρα και όρισαν μια προσωρινή κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Μοχάμαντ Χασάν Αχούντ, έναν από τους ιδρυτές του αντάρτικου κινήματος που υπόκειται στις κυρώσεις του ΟΗΕ.
Σημείωση: Οι Ταλιμπάν έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση και έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία και σε άλλες χώρες.