Αλ Σίσι: Να ενισχυθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας

 Την πρόθεση της Αιγύπτου να ενισχυθεί η συνεργασία της χώρας με την Ελλάδα και την Κύπρο στον τομέα της ενέργειας, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη που παραχωρεί μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της υπογραφής σήμερα του μνημονίου συνεργασίας της τριμερούς ηλεκτρικής διασύνδεσης, λέγοντας πως «θεωρούμε αυτό το ως προοίμιο της γενικότερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ευρώπη».

«Μεγάλο σχέδιό μας είναι η ίδρυση του φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων όλων των χωρών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», συνέχισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό, τονίζοντας πως η Αίγυπτος στηρίζει την δίκαιη επίλυση του κυπριακού επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. «Στηρίζουμε επίσης την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη Λιβύη και την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων, είπε προσθέτοντας πως οι τρεις άνδρες συζήτησαν και άλλα περιφεριακά θέματα. 

«Συζητήσαμε επίσης και το παλαιστινιακό θέμα υπό το φως της κλιμάκωσης της διένεξης Ισραήλ - Παλαιστίνης τον περασμένο Μάιο. Συζητήσαμε επίσης το θέμα της Συρίας υποστηρίζοντας τις καταβαλλόμενες προσπάθειες του εκπροσώπου του ΟΗΕ, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Είμαστε υπέρ της διατήρησης της σταθερότητας στο Λίβανο. Συζητήσαμε και το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και την παράνομη μετανάστευση», είπε.