Μπάιντεν: Η Τουρκία υπονομεύει τον αγώνα κατά του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία
Σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι η Τουρκία υπονομεύει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους με την στρατιωτική της πολιτική στη Συρία.

Σε επιστολή προς την Νάνσι Πελόζι, ο Μπάιντεν επέκτεινε επίσημα το Εκτελεστικό Διάταγμα 13894 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας το 2019 εναντίον Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία.


"Η κατάσταση σε σχέση με τη Συρία, και ιδίως οι ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ενεργειών στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύουν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες και απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, και συνεχίζουν να αποτελούν μια αξιοσημείωτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ", αναφέρει ο Μπάιντεν στην επιστολή σύμφωνα με το ahvalnews.com.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ξεκίνησε την στρατιωτική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" εναντίον των Κούρδων μαχητών των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF) τον Οκτώβριο του 2019, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να εξασφάλισε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.


Ο Τραμπ ανέτρεψε την απόφαση μετά από εσωτερική και διεθνή κατακραυγή για θύματα και εκτοπισμούς αμάχων που προκλήθηκαν από την τουρκική επέμβαση.

Ο Μπάιντεν έκτοτε στηρίζει τη σταθερή υποστήριξη για τους SDF, οι οποίοι συνεχίζουν τις επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του ISIS.