Αποποινικοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία στην Μποτσουάνα

 Η δικαιοσύνη της Μποτσουάνα επικύρωσε τη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, την απόφασή της να αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία, απορρίπτοντας έφεση που είχε καταθέσει η συντηρητική κυβέρνηση της νότιας αφρικανικής χώρας.

«Η έφεση απορρίφθηκε», ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του, αντίγραφο της οποίας έχει το Γαλλικό Πρακτορείο. Το 2016, το δικαστήριο στην πρωτεύουσα Γκαμπορόνε της Μποτσουάνας διέταξε να τροποποιηθούν οι νόμοι που τιμωρούν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αποκαλώντας τις «λείψανα της βρετανικής βικτωριανής εποχής» που «καταπιέζουν μια μειονότητα». Αυτή η απόφαση, που χαιρετίστηκε ως «ιστορική» σε διεθνές επίπεδο, αναμενόταν με ανυπομονησία σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, όπου η ομοφυλοφιλία παραμένει παράνομη σε περισσότερες από τις μισές χώρες της υποσαχάριας χώρας.

Ποινές φυλάκισης έως 7 χρόνια

Ωστόσο, η κυβέρνηση άσκησε έφεση κατά της απόφασης τον Οκτώβριο, υποστηρίζοντας ότι αυτό το «πολιτικό ζήτημα» θα πρέπει να αποφασιστεί από το Κοινοβούλιο και όχι από τα δικαστήρια. Οι ομοφυλόφιλοι πολίτες της Μποτσουάνας ζουν εδώ και πολύ καιρό με «διαρκή φόβο μήπως ανακαλυφθούν ή συλληφθούν», είπε ο δικαστής Ίαν Κίρμπι αφού διάβασε την απόφασή του. «Μερικές φορές αυτή η κατάσαση έχει οδηγήσει σε κατάθλιψη, αυτοκτονική συμπεριφορά, αλκοολισμό ή εθισμό στα ναρκωτικά», είπε εκφράζοντας τη λύπη του.

Η Μποτσουάνα είναι μια από τις λίγες αφρικανικές χώρες που έχουν αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία. Οι άλλες είναι το Λεσότο, η Μοζαμβίκη, η Αγκόλα και οι Σεϋχέλλες. Η Νότια Αφρική είναι η μόνη αφρικανική χώρα που επιτρέπει τους γάμους ομοφυλοφίλων, που νομιμοποιήθηκε το 2006. Η δικαιοσύνη αποφάνθηκε στη συνέχεια κατόπιν αιτήματος ενός ατόμου που αμφισβήτησε τον ποινικό κώδικα που από το 1965 καταστέλλει την ομοφυλοφιλία με ποινές φυλάκισης έως και επτά έτη.