Τα... «γαλλικά» του Μακρόν για τον Τζόνσον
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε στον Μπόρις Τζόνσον σε μια ιδιωτική συνομιλία ως «κλόουν», σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Γαλλία.

Το πολιτικό περιοδικό Le Canard enchaîné, που συχνά περιγράφεται ως το γαλλικό ισοδύναμο του Private Eye, ανέφερε ότι ο Μακρόν είπε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει «χυδαία στάση».

Έγινε καθώς ο Μακρόν παραπονέθηκε για τη συμπεριφορά του Τζόνσον αφού οι ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά μετά τη βύθιση της περασμένης Τετάρτης ενός προσφυγικού σκάφους στη Μάγχη.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξοργίστηκε όταν ο Τζόνσον έγραψε στο Twitter μια επιστολή που περιέγραφε ένα σχέδιο πέντε σημείων για την αντιμετώπιση του ζητήματος των διελεύσεων της Μάγχης. «Μίλησα πριν από δύο ημέρες με τον πρωθυπουργό Τζόνσον με σοβαρό τρόπο», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή μετά το tweet.

«Από την πλευρά μου συνεχίζω να το κάνω αυτό, όπως κάνω με όλες τις χώρες και όλους τους ηγέτες. Με εκπλήσσουν οι μέθοδοι όταν δεν είναι σοβαρές. Δεν επικοινωνούμε από τον έναν ηγέτη στον άλλο για αυτά τα θέματα με tweets και επιστολές που δημοσιοποιούμε».

Όμως, σύμφωνα με το περιοδικό, ο πρόεδρος ήταν ακόμη πιο εξοργισμένος στον ιδιωτικό του χώρο. Ανέφερε ότι είπε: «Ο Μπόρις Τζόνσον μου μιλάει από κοντά, όλα πάνε καλά, κάνουμε συζητήσεις σαν μεγάλοι άνθρωποι και μετά μας δυσκολεύει πριν ή μετά με άκομψο τρόπο. Είναι πάντα το ίδιο τσίρκο».

Προστίθεται ότι ο Μακρόν είπε στους συμβούλους του ότι ο Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη ιδιωτικά επειδή έκανε τη Γαλλία δημοσίως αποδιοπομπαίο τράγο για θέματα όπως το πέρασμα της Μάγχης και τον «πόλεμο των λουκάνικων».

Ο Μακρόν φέρεται να είπε: «Είναι λυπηρό να βλέπουμε μια μεγάλη χώρα με την οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα να κυβερνάται από έναν κλόουν».

Η αποκάλυψη έγινε καθώς η πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Σιλβί Μπερμάν δήλωσε στο Times Radio ότι οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου «ποτέ δεν ήταν τόσο κακές από την εποχή του Βατερλώ» (σ.σ. 1815).

Ο Γάλλος πρόεδρος θεωρείται επίσης ότι κατηγόρησε τη στάση του Τζόνσον απέναντι στη Γαλλία για τις αδυναμίες της συμφωνίας για το Brexit. Ο Μακρόν φέρεται να είπε: «Το Brexit είναι η αφετηρία του τσίρκου Τζόνσον. Πολύ γρήγορα κατάλαβε ότι η κατάσταση ήταν καταστροφική για τους Βρετανούς. Δεν υπήρχε βενζίνη στις αντλίες, υπήρχαν ελλείψεις σε πολλά προϊόντα.

«Τοποθετεί τον εαυτό του ως θύμα και κάνει τη Γαλλία αποδιοπομπαίο τράγο. Προσπαθεί να μετατρέψει απλές καταστάσεις σε σύνθετα προβλήματα. Είμαστε σε αυτή τη θέση από τον Μάρτιο. Το έχει κάνει για τον «πόλεμο των λουκάνικων», για την αλιεία, για την υπόθεση των υποβρυχίων.

«Κατ' ιδίαν λέει ότι λυπάται που συμπεριφέρεται έτσι, αλλά λέει ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κοινή γνώμη πάνω από οτιδήποτε άλλο.»

Ερωτηθείς μετά τα σχόλια της Μπερμάν εάν ο Τζόνσον και ο Μακρόν ήταν φίλοι, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε: «Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για αυτό σε πολλές περιπτώσεις και μίλησε για τη στενή του επαγγελματική σχέση με τον Πρόεδρο Μακρόν».