Διευθύνων σύμβουλος Moderna: Πολύ λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια κατά της Όμικρον
Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna προέβλεψε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον από προηγούμενα στελέχη της Covid-19 και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες πριν οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να κατασκευάσουν νέα εμβόλια για συγκεκριμένες παραλλαγές σε κλίμακα.

Ο Stéphane Bancel είπε ότι ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδας, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, αλλά και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα παραγωγή εμβολίων μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί το επόμενο έτος.

"Δεν υπάρχει περιοχή, νομίζω, όπου η αποτελεσματικότητα του εμβολίου να είναι τόσο αποτελεσματική όσο με τη Δέλτα", είπε ο Bancel στους Financial Times σε συνέντευξή του. Και πρόσθεσε: "Πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα έχουν προς το παρόν την άποψη ότι "αυτό δεν πρόκειται να είναι καλό”".

Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna έρχονται τη στιγμή που άλλοι ειδικοί στη δημόσια υγεία, αλλά και πολιτικοί προσπάθησαν να δώσουν έναν πιο αισιόδοξο τόνο σχετικά με την ικανότητα των υπαρχόντων εμβολίων να παρέχουν προστασία έναντι της Omicron.

Τη Δευτέρα, ο Scott Gottlieb, διευθυντής της Pfizer και πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNBC: "Υπάρχει εύλογος βαθμός εμπιστοσύνης στους κύκλους εμβολίων που με τουλάχιστον τρεις δόσεις ο ασθενής θα έχει αρκετά καλή προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής".

Ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ, χθες σε διάγγελμά του είπε ότι η Omicron είναι "αιτία ανησυχίας, όχι αιτία πανικού", προσθέτοντας ότι οι ιατροί της κυβέρνησης "πιστεύουν ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να παρέχουν έναν βαθμό προστασίας από σοβαρές ασθένειες".

Ωστόσο, ο Bancel επιμένει λέγοντας ότι οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή 32 από τις 50 μεταλλάξεις στην παραλλαγή Omicron αφορούν την πρωτεΐνη ακίδας, στην οποία επικεντρώνονται τα τρέχοντα εμβόλια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος για την καταπολέμηση του Covid-19.

Μάλιστα, οι περισσότεροι ειδικοί πίστευαν ότι μια τόσο πολύ μεταλλαγμένη παραλλαγή δεν θα εμφανιζόταν για άλλο ένα ή δύο χρόνια, πρόσθεσε ο Bancel.