ΠΟΥ: Το 50% των Ευρωπαίων θα μολυνθεί από Covid-19 τις επόμενες 6-8 εβδομάδες

 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε αυτή την Τρίτη ότι πιστεύει ότι περισσότερο από το 50% του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα μολυνθεί από τον κορωνοϊό τις επόμενες 6 έως 8 εβδομάδες.

Την πεποίηθηση αυτή εξέφρασε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, σε συνέντευξη Τύπου. Ο Κλούγκε έχει εκφράσει ανησυχία για την αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία και υπενθύμισε ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα εκτίθενται έως και έξι φορές περισσότερο στην εισαγωγή σε ένα κέντρο υγείας από τους εμβολιασμένους.

«Με αυτόν τον ρυθμό, το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) προβλέπει ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού στην περιοχή θα μολυνθεί από την Όμικρον τις επόμενες έξι έως οκτώ εβδομάδες», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου.

Η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει «έκρηξη» των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο με τα κράτη να ανακοινώνουν σχεδόν καθημερινά ρεκόρ λοιμώξεων. Φαίνεται ωστόσο πως προς το παρόν προκαλεί ηπιότερη νόσηση.

Ένα ακόμη εθνικό και παγκόσμιο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού κατέρριψαν χθες οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, τη Δευτέρα επιβεβαιώθηκαν 1,35 εκατομμύρια νέα κρούσματα covid-19, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα και παγκοσμίως, καθώς το ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Το προηγούμενο ρεκόρ στις ΗΠΑ ήταν 1,03 εκατ. και καταγράφηκε την 3η Ιανουαρίου. Είναι συχνό να ανακοινώνονται μεγάλοι αριθμοί μολύνσεων τις Δευτέρες, διότι περιλαμβάνουν κρούσματα που δεν είχαν ανακοινωθεί από τις πολιτειακές αρχές τα σαββατοκύριακα. Ο μέσος όρος επτά ημερών έχει τριπλασιαστεί μέσα σε δύο εβδομάδες για να ξεπεράσει τα 700.000 ημερήσια, νέα κρούσματα.