Breaking News

Θ. Πλεύρης: Η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία, δεν συνιστά ιδιωτικοποίησή τους

 Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που αφορά την παράταση ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ κυρώνει και τη σύμβαση δωρεάς μεταξύ του κοινωφελούς ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του ελληνικού Δημοσίου για την αναβάθμιση του γενικού νοσοκομείου της Σπάρτης.

Ο υπουργός Υγείας, Θανάση Πλεύρης, χαρακτήρισε αναγκαία την παράταση της ισχύος των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και τόνισε ότι θα επανεξεταστούν και θα προσαρμοστούν ανάλογα με τα δεδομένα που θα υπάρχουν. Ο ίδιος επέμεινε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και επανέλαβε ότι όσοι απ' αυτούς εμβολιαστούν, θα επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους.  

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου και αυταρχικές λογικές, ενώ απέδωσε σκοπιμότητα στις συνεχιζόμενες παρατάσεις μέτρων για την πανδημία, με στόχο την απαξίωση και ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αναφορικά με την δωρεά, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μια ακόμα σημαντική προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ απέρριψε ως αβάσιμες τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης για την μετατροπή του νοσοκομείου από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ και τις κατηγορίες της ότι τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε τη δωρεά του ιδρύματος, ύψους 87 εκ. ευρώ, «πολύ σημαντική», τονίζοντας ότι θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στη Σπάρτη, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 164 κλίνες και 8 ΜΕΘ.

«Είναι επιλογή της κυβέρνησης η σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα γιατί πιστεύουμε ότι θα δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες και ευελιξίες στο ΕΣΥ.

Θα είναι ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων που θα λειτουργούν με τεχνοοικονομικούς όρους. Ως δημόσια ευθύνη μας, θα είναι η στελέχωσή του και η πλήρης λειτουργία του.

Θα θέλαμε να το επεκτείνουμε και σε άλλα νοσοκομεία, γιατί πιστεύουμε ότι με τη συνδρομή και δωρεών, θα έχουμε πολύ καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Δεν έχουν βάση τα περί δήθεν ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων, επειδή δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με όρους και πολύ καλύτερα, και να μπορεί το ΕΣΥ να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας αντέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί κακής νομοθέτησης, αντιτείνοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε όλες τις παρατάσεις για την ισχύ των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να τις έβγαζε με υπουργική απόφαση χωρίς να γίνεται ξανά η συζήτηση τους στη Βουλή.

Ο κ. Πλεύρης, μίλησε για αναγκαίες παρατάσεις, σημειώνοντας ότι «κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξετάζουμε όλα τα δεδομένα της στιγμής και αποφασίζουμε τη λήψη ή μη, νέων μέτρων» ενώ αιτιολόγησε την απόσυρση του προστίμου των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, τονίζοντας ότι «τότε που εφαρμόστηκε. ήταν άλλοι οι δείκτες της επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ αυτή τη στιγμή, λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, οι εμβολιασμένοι έχουν ξεπεράσει το 90%».

«Η αναστολή του προστίμου των 100 ευρώ ισχύει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τότε θα επανεξεταστεί το μέτρο και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα πράξουμε», συμπλήρωσε.

«Ενώ ήμασταν στο 85% του ενήλικου πληθυσμού που νοσούσε, σήμερα είναι λιγότερο από 20% το ποσοστό που νοσεί. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Από την 1η Σεπτεμβρίου που τέθηκαν τα μέτρα είχαμε αύξηση εμβολιασμών. Έχουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα ακόμα και αν διαφωνείτε. Ναι, αυτή τη στιγμή ακόμα και οι σκληροί δείκτες βρίσκονται σε αποκλιμάκωση. Τα οφέλη των εμβολιασμών τα καρπωνόμαστε τώρα», ανέφερε.

Ακόμα, ο κ. Πλεύρης υπεραμύνθηκε της παράτασης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, επισημαίνοντας ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι ότι στο βαθμό που δεν ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί και υπάρχουν καθυστερήσεις, θα γίνονται ανανεώσεις συμβάσεων.

   Ο υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε και της παράτασης μέχρι 31/12/2022, του μέτρου για αναστολή εργασίας του ανεμβολίαστου υγειονομικού προσωπικού λόγω covid, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση το έχει καταστήσει σαφές, πως αν εμβολιαστούν, μπορεί να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους».  

«Η παράταση έχει σημαντικό και συγκεκριμένο νόημα. Πρέπει να το καταλάβουν και να κάνουν την επιλογή τους. Θέλουν όσο διαρκεί η πανδημία να είναι στο ΕΣΥ και να δώσουν τον αγώνα δίπλα στους συναδέλφους τους; Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Όσο διαρκεί η πανδημία θα είναι σε αναστολή αν δεν είναι εμβολιασμένοι. Και προφανέστατα κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα εξετάζονται τα δεδομένα. Αλλά με τα υπάρχοντα δεδομένα, είναι ξεκάθαρο, και να μην τρέφουν καμία ελπίδα, ότι είναι σαφής η βούληση μας και θα κληθούν να κάνουν τις επιλογές τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Επίσης, διέψευσε ότι ο ίδιος μίλησε για αποκλιμάκωση της πανδημίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ότι έχει σοβαρές επιφυλάξεις γιατί μπορεί να γυρίσει με άλλους όρους η πανδημία, και πρέπει να προετοιμαστεί η χώρα αυτό το διάστημα.

Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με έγγραφο του διοικητή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ανέφερε ότι και τον ίδιο τον προβλημάτισε για το πού απευθύνεται και ποιο ήταν το έρεισμά του - και από την έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι δεν αφορά ιατρικά περιστατικά αλλά διοικητικά.

«Αφορά συγκεκριμένο περιστατικό για μη τήρηση προγραμματισμένου χειρουργείου το οποίο δόθηκε σε άλλο άτομο εκτός σειράς. Έχει σχέση το έγγραφο για ενημέρωση της διοίκησης, σχετικά με παράκαμψη της χειρουργικής λίστας και όχι για παρέμβασή της στο επιστημονικό έργο των γιατρών», διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης 
 
 

Ο ΣΥΡΙΖΑ

 Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για άλλη μια φορά προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τη δωρεά σε σχέση με τον δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων».

 «Είναι απαράδεκτο να επιμένει, χωρίς καμία απαίτηση, να μεταλλάσσει το δημόσιο χαρακτήρα των νέων δομών του νοσοκομείου, μετατρέποντάς το σε Ιδιωτικού Δικαίου. Έχουμε ισχυρή διαφωνία στο πρόσημο αυτής της ιδεολογικής επιλογής της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Ξανθός.

«Η τρίμηνη παράταση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου δεν επαρκεί. Τι θα γίνει μετά τις 30/6/22 αν δεν υπάρχει καλή επιδημιολογική εικόνα; Είναι μια προειλημμένη επιλογή της κυβέρνησης για να επιστρέψουν οι εργολάβοι», είπε επίσης.

   Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε επίσης, «λάθος» την επιλογή της κυβέρνησης για αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, τονίζοντας ότι «λείπουν από το ΕΣΥ σε μια περίοδο που είναι πολύ αναγκαία και κρίσιμη».

«Παρατείνετε μέχρι 31/ 12/22 ένα καθεστώς ακραίας φτωχοποίησης αφαιρώντας τους το δικαίωμα στην εργασία. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπερασπίζομαι τους ανεμβολίαστους. Μπορούν όμως να εφαρμοστούν υγειονομικά πρωτόκολλα που θα διασφαλίζουν, και τους εαυτούς τους, και τους ασθενείς. Η εμμονή στην ακραία τιμωρητική λύση είναι προβληματική, γιατί είμαστε σε νέα φάση της πανδημίας», επεσήμανε ο κ. Ξανθός.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος,  εξήρε τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ωστόσο εξέφρασε την αντίθεση του στην μετατροπή του νοσοκομείου Σπάρτης σε ΝΠΙΔ.

  «Είναι προφανές ότι η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου είναι θετική, επαινετή και προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

 Βάλατε όμως το νεοφιλελεύθερο χεράκι σας και σπεύσατε να αποφασίσετε ότι η δωρεά πρέπει να είναι ΝΠΙΔ και όχι Δημοσίου Δικαίου», σημείωσε.

 

Το ΚΙΝΑΛ

 
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απροκάλυπτα κακή νομοθέτηση» ενώ επεσήμανε ότι η σωρεία παρατάσεων επί παρατάσεων τις οποίες νομοθετεί, αποδεικνύει την αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας .

«Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τη χαλάρωση των μέτρων που οδηγούν σε σοβαρές επιπτώσεις. Η πανδημία είναι παρούσα. Σταματήστε να νομοθετείτε ενισχύοντας την αδιαφάνεια και δίνοντας παρατάσεις που δεν λύνουν τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας. Με συνεχείς παρατάσεις δεν ασκείς πολιτική για την υγεία. Χρειάζονται δραστικές λύσεις και όχι προσωρινές, δημιουργώντας άλλη μια γενιά συμβασιούχων» ανέφερε ο κ. Φραγγίδη 

Επίσης δήλωσε «εξαιρετικά θετικός και ευγνώμων για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» τονίζοντας ότι «θα δοθεί η δυνατότητα στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας, να λειτουργήσει στη Σπάρτη ένα υπερσύγχρονο, διεθνών προδιαγραφών νοσοκομείο».

    
Το ΚΚΕ  

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής του το νομοσχέδιο.

Αναφερόμενος στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι, «οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας δεν μπορεί να εξαρτώνται από τη φιλανθρωπία».

«Η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Οι όποιες προσφορές, επικουρικά και συμπληρωματικά πρέπει να αξιοποιούνται. Έτσι η ψήφος μας θα εκφράζει τη κριτική για τη κυβέρνηση και τις ευθύνες της με τη πολιτική που ακολουθεί, υπερασπίζοντας τη πλουτοκρατία και περικόπτοντας παροχές υγείας», ανέφερε.

Υποστήριξε ακόμα ότι με τους όρους της συγκεκριμένης σύμβασης, το ίδρυμα αποκτά έμμεσα το δικαίωμα ελέγχου και παρέμβασης στη λειτουργία του νοσοκομείου Σπάρτης.

 
 
Η Ελληνική Λύση  

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, εξέφρασε επιφυλάξεις επί της αρχής του νομοσχεδίου, ενώ κατηγόρησε τη κυβέρνηση για κοντόφθαλμη άσκηση πολιτικής, και πρόσθεσε ότι «με επιφανειακές νομοθετικές πράξεις και παρατάσεις προσπαθεί να καλύψει τις εγκληματικές και αναποτελεσματικές πολιτικές της».

Ακόμα, εξέφρασε την αντίθεση της στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει εμμονικά αυτοεγκλωβιστεί σε αυτό το αφήγημα».

«Δεν τολμάτε να ομολογήσετε την αποτυχία σας. Πρωταρχικός σας σκοπός δεν είναι η υγεία. Η εκδικητική και τιμωρητική πολιτική της ΝΔ για τους ανεμβολίαστους οδηγεί στην υποστελέχωση των νοσοκομείων. Δεν θα κρύβετε όμως τα προβλήματα κάτω από τα χαλί με παρατάσεις. Νομοθετείτε με προχειρότητα, αποδεικνύοντας την απουσία ενός συνεκτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση του ΕΣΥ», υποστήριξε.

 Αναφερόμενη στη δωρεά, η κ. Αθανασίου σημείωσε ότι το κόμμα της «δεν είναι αντίθετο σε μέτρα που βελτιώνουν την δημόσια υγεία» ωστόσο «αυτό δεν μπορεί να εξαρτάται από την φιλανθρωπία αλλά πρέπει να αποτελεί πρώτιστη κρατική υποχρέωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια