Breaking News

ΗΠΑ: Χάνει ο Πούτιν - Δυτικοί αξιωματούχοι: Μπορεί ακόμη να κερδίσει

 Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στόχους της στην εισβολή της στην Ουκρανία και ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στις δυτικές κυρώσεις. 

«Αυτό που στοχεύουμε είναι μια στρατηγική αποτυχία του (Ρώσου προέδρου) Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κρεμλίνου. Και πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει ήδη, ό,τι κι αν συμβεί... η Ουκρανία θα επιβιώσει», είπε η Σέρμαν σε μια εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Friends of Europe (Φίλοι της Ευρώπης) στις Βρυξέλλες.

Η Σέρμαν, η οποία έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά από συνομιλίες που είχε με τον γενικό γραμματέα Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφανο Σανίνο, δεν προσέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για τα σχόλιά της.

 Οι δυτικές κυρώσεις έχουν ήδη ωθήσει τη Ρωσία στη βαθύτερη οικονομική κρίση της από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες και ευρύτερες επιπτώσεις από τις κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Ελπίζει επίσης ότι η Κίνα θα λάβει υπόψη της τη δυτική ενότητα.

«Έχουμε εκατοντάδες αμερικανικές εταιρείες, κυριολεκτικά, που έχουν φύγει από τη Ρωσία και δεν επιστρέφουν. Συνεπώς, οι επιπτώσεις είναι πολύ ευρύτερες. Θα υπάρξει στρατηγική αποτυχία. Ο Πούτιν έχει γίνει ένας παρίας στον κόσμο», είπε.

Η Σέρμαν συμπλήρωσε ότι αν η ΕΕ αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις κατά του πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να αποφύγουν τυχόν αυξήσεις τιμών που θα βοηθούσαν τα οικονομικά της Ρωσίας.

 

 Αντίθετη άποψη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί ακόμα να κερδίσει (από την επίθεση) στην Ουκρανία παρά την αποτυχία στους στόχους που έθεσε πριν εξαπολύσει τον πόλεμο κατά της γειτονικής χώρας, δήλωσαν πάντως σήμερα δυτικοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει αντιμετωπίσει ορισμένα από τα ζητήματα που την εμπόδισαν νωρίτερα στην εισβολή.

«Ο Πούτιν έχει σαφώς αποτύχει στην εκπλήρωση των αρχικών του στόχων, αλλά εξακολουθεί να είναι σε θέση να κερδίσει», δήλωσε ένας αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο αξιωματούχος είπε ότι επιτυχία για τη Ρωσία μπορεί να είναι η εδραίωση του ρωσικού ελέγχου στο Ντονμπάς και η δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας με την Κριμαία, και σε αυτό που ονόμασε «χειρότερο σενάριο» θα μπορούσε να υπάρξει εκ νέου επίθεση στο Κίεβο

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι παρά αυτές τις πιθανές εκβάσεις, η εισβολή στην Ουκρανία θα παραμείνει ένα στρατηγικό λάθος για τη Ρωσία, δεδομένων των σημαντικών απωλειών που έχει υποστεί ο στρατός της, της σθεναρής αντίστασης της Ουκρανίας και του τρόπου με τον οποίο ο πόλεμος άλλαξε την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης εις βάρος της Ρωσίας.

«Ήταν μια στρατηγική γκάφα για τη Ρωσία», είπε.

Ένας άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Μόσχα είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει ορισμένα από τα ζητήματα που επιβράδυναν τον στρατό της στην αρχή της εισβολής, αλλά ο τρόπος με τον οποίο οι δυνάμεις κάνουν ελιγμούς, συχνά σε μεγάλες φάλαγγες, εξακολουθεί να τους δημιουργεί προβλήματα.

«Η διοίκηση και ο έλεγχος έχουν γίνει πιο αποτελεσματικοί... είναι σαφές ότι γίνονται εξυπνότεροι σχετικά με το πώς χρησιμοποιούν UAV και τα ενσωματώνουν στις δυνάμεις τους καθώς προχωρούν και πώς χρησιμοποιούν το πυροβολικό», είπε ο αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια