Breaking News

Μπορεί να χρεοκοπήσει η Ρωσία; Τι ακολουθεί

 Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα επεκτείνουν την εξαίρεση που επιτρέπει στη Μόσχα να πληρώσει εξωτερικό χρέος σε Αμερικανούς επενδυτές σε δολάρια ΗΠΑ, αναγκάζοντας ενδεχομένως τη Ρωσία σε χρεοκοπία.

Μέχρι την Τετάρτη, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε χορηγήσει μια βασική εξαίρεση από τις κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας που της επέτρεπε να επεξεργάζεται πληρωμές σε κατόχους ομολόγων σε δολάρια μέσω αμερικανικών και διεθνών τραπεζών, κατά περίπτωση.

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία να τηρήσει τις προηγούμενες προθεσμίες πληρωμής του χρέους της, αν και την ανάγκασε να αξιοποιήσει τα συσσωρευμένα πολεμικά αποθέματα ξένου συναλλάγματος για να πραγματοποιήσει πληρωμές.

Ωστόσο, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (OFAC) επέτρεψε τη λήξη της εξαίρεσης από τις 12:01 π.μ. της Τετάρτης, όπως ανακοινώθηκε σε δελτίο την Τρίτη.

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει σημαντικά αποθέματα ξένου συναλλάγματος τα τελευταία χρόνια και έχει τα κεφάλαια να πληρώσει, επομένως πιθανότατα θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε δήλωση αθέτησης υποχρεώσεων με το σκεπτικό ότι προσπάθησε να πληρώσει αλλά μπλοκαρίστηκε από το αυστηρότερο καθεστώς κυρώσεων.

Η Μόσχα αντιμετωπίζει έναν κατακλυσμό από προθεσμίες εξυπηρέτησης του χρέους που έρχονται φέτος, η πρώτη είναι την Παρασκευή, με τόκους 100 εκατ. ευρώ να οφείλονται σε δύο ομόλογα, το ένα εκ των οποίων απαιτεί πληρωμή σε δολάρια, ευρώ, λίρες ή ελβετικό φράγκο, ενώ το άλλο μπορεί να εξυπηρετηθεί σε ρούβλια.

Ο Άνταμ Σολόφκσι, συνεργάτης του Financial Industry Group της παγκόσμιας δικηγορικής εταιρείας Reed Smith, είπε στο CNBC την Παρασκευή ότι η Μόσχα πιθανότατα θα υποστηρίξει ότι δεν είναι σε αδυναμία πληρωμής, καθώς η πληρωμή κατέστη αδύνατη, παρά το γεγονός ότι έχει διαθέσιμα τα κεφάλαια.

«Έχουμε δει αυτό το επιχείρημα στο παρελθόν όπου οι κυρώσεις της OFAC εμπόδισαν τις πληρωμές, ο κρατικός εκδότης ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν σε αθέτηση πληρωμών επειδή προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν την πληρωμή και μπλοκαρίστηκαν». «Εξετάζουν πιθανώς ένα σενάριο παρατεταμένης δικαστικής διαμάχης μετά την επίλυση της κατάστασης, καθώς προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν υπήρξε στην πραγματικότητα αδυναμία πληρωμής».

 

Ο Τίμοθι Ας, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management, δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου τώρα να χρεοκοπήσει η Μόσχα.

«Πρόκειται για σωστή κίνηση από την OFAC καθώς αυτή η κίνηση θα οδηγήσει τη Ρωσία σε χρεοκοπία για τα επόμενα χρόνια, όσο ο Πούτιν παραμένει πρόεδρος ή/και φύγει από την Ουκρανία. Η Ρωσία θα μπορεί να βγει από την κατάσταση αυτή μόνο όταν το επιτρέψει η OFAC».

«Αυτό θα είναι ταπεινωτικό για τον Πούτιν που έκανε κάτι μεγάλο με τον Σρέντερ την εποχή που η Ρωσία βρισκόταν για τελευταία φορά στο χείλος της χρεοκοπίας της Λέσχης του Παρισιού που μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία πληρώνουν τα χρέη της. Η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τα χρέη της λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία».

Η Ρωσία εξακολουθεί να προσελκύει σημαντικά ποσά μετρητών από τις εξαγωγές ενέργειας και προσπαθεί να αναγκάσει τους ευρωπαίους εισαγωγείς να πληρώσουν για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε ρούβλια προκειμένου να αμβλύνουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια