Bloomberg: Ξανά στο επίκεντρο τα επίπεδα του γαλλικού δημοσίου χρέους
Οι κορυφαίοι υπουργοί της Γαλλίας επαναβεβαίωσαν την υπόσχεση της χώρας να μειώσει το χρέος, αφού η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να πραγματοποιήσει μια άνευ προηγουμένου δαπάνη για να αποτρέψει την κατάρρευση της οικονομίας, σημειώνει το Bloomberg.
"Θα είμαι ένας αμείλικτος τεχνίτης στη διατήρηση των δημόσιων λογαριασμών μας σε ένα πλαίσιο που γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο", δήλωσε ο Γκαμπριέλ Αττάλ, ο νέος υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, σε ομιλία του σήμερα στο Παρίσι κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η Γαλλία πρέπει να "παραμείνει στον δρόμο" της μείωσης του χρέους, διότι είναι "ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της οικονομίας μας, την εμπιστοσύνη στη χώρα μας και το μέλλον των νέων γενεών μας".
Όταν ο Μακρόν ανέλαβε αρχικά τα καθήκοντά του το 2017, επεδίωξε να χρησιμοποιήσει την τεχνική αυστηρότητα για να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας από τον δανεισμό και να χαλαρώσει τους κανόνες που περιορίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά η πανδημία τον ανάγκασε να αλλάξει πορεία και να υιοθετήσει μια προσέγγιση "ό,τι κι αν κοστίζει". Οι υπουργοί της νέας κυβέρνησής του θα πρέπει να βαδίσουν σε μια λεπτή γραμμή, καθώς θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την κρίση του κόστους ζωής.
Η αγοραστική δύναμη βρέθηκε στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας και πρόκειται να παραμείνει βασικό ζήτημα στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα, καθώς ο πληθωρισμός στη Γαλλία συνεχίζει να εκτοξεύεται. Η προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου είχε ήδη υποσχεθεί περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ (26,4 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος για μέτρα που περιλαμβάνουν τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας. Τώρα το κόστος του νέου χρέους θα αυξηθεί καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζει να αυξάνει τα επιτόκια.
Τιμές ενέργειας
"Η δεύτερη δέσμευσή μου θα είναι να αγωνιστώ για κάθε ευρώ στο πορτοφόλι των Γάλλων", δήλωσε ο Αττάλ, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της τελετής του Σαββάτου. "Θα λάβουμε τα επείγοντα, αναγκαία μέτρα, ιδίως για τις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας, και αυτή θα είναι η πρώτη μας πρόκληση".
Στην ίδια τελετή μίλησε και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Bruno Le Maire, ο οποίος επιβεβαιώθηκε στη θέση του την Παρασκευή, και τόνισε επίσης ότι η διατήρηση των δημόσιων λογαριασμών υπό έλεγχο θα είναι μία από τις κύριες προτεραιότητές του, παράλληλα με την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Ο Le Maire δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για την προστασία από την εκτίναξη των τιμών, τηρώντας παράλληλα τη δέσμευσή του για μείωση του ελλείμματος. Από τη Δευτέρα, θα συμμετάσχει σε συναντήσεις με τους κύριους οικονομικούς παράγοντες της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης της ομοσπονδίας επιχειρήσεων Medef, για να δει τι περιθώρια υπάρχουν για την ενίσχυση των μισθών και τη συγκράτηση ορισμένων αυξήσεων των τιμών.
"Θέλω να είμαι ξεκάθαρος", δήλωσε ο Le Maire. "Για να πετύχουμε την αποτελεσματική προστασία των συμπατριωτών μας, όλοι πρέπει να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του πληθωρισμού", όχι μόνο η κυβέρνηση, είπε.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ετοιμάσει έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό με μια σειρά μέτρων για να καλύψει τις υποσχέσεις που έδωσε ο Μακρόν κατά την προεκλογική του εκστρατεία για επανεκλογή, όπως η αύξηση των κοινωνικών παροχών και τα κουπόνια τροφίμων για τα φτωχότερα νοικοκυριά. Θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στις 19 Ιουνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια