Breaking News

Οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας: "Οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν"
"Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", τονίζουν στη δήλωσή τους οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που συναντώνται σήμερα και αύριο στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Στη δήλωσή τους οι 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα κατά της Ρωσίας, η οποία όπως τονίζουν: «φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο και μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Πούτιν προσπαθεί να παγώσει τους Ουκρανούς"

Στη δήλωση υπογραμμίζονται οι «επίμονες και ασυνείδητες» επιθέσεις της Ρωσίας σε πολιτικές και ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, με τις οποίες στερούν από εκατομμύρια Ουκρανούς βασικές ανθρώπινες υπηρεσίες.

"Ο πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως όπλο πολέμου", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι από την πλευρά του, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι στοχοποιεί πολιτικές και ενεργειακές υποδομές "για να προσπαθήσει να παγώσει τους Ουκρανούς και να τους υποτάξει".

Οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ καταδικάζουν τη σκληρότητα της Ρωσίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι οι βίαιες απελάσεις, τα βασανιστήρια και η βάρβαρη μεταχείριση γυναικών, παιδιών και ατόμων σε ευάλωτες καταστάσεις. «Όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις, πρέπει να λογοδοτήσουν», τονίζουν. Καταδικάζουν επίσης όλους εκείνους, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, που διευκολύνουν ενεργά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Στη δήλωση του ΝΑΤΟ αναφέρεται επίσης, ότι οι Σύμμαχοι στέκονται αλληλέγγυοι με την Πολωνία μετά το περιστατικό της 15ης Νοεμβρίου που οδήγησε στην τραγική απώλεια ζωών ως αποτέλεσμα των πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
"Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις της Ρωσίας"

Επιπλέον, οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τονίζουν ότι: «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις της Ρωσίας, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τον Χάρτη του ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία καθώς συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα και τις κοινές μας αξίες έναντι της ρωσικής επιθετικότητας και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο διάστημα χρειαστεί.»

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τονίζουν επίσης ότι παραμένουν αποφασισμένοι να υποστηρίξουν τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες της Ουκρανίας στο μονοπάτι της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης και των μεταρρυθμίσεων, ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να εξασφαλίσει το ελεύθερο και δημοκρατικό της μέλλον, να εκσυγχρονίσει τον αμυντικό της τομέα, να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη διαλειτουργικότητα και να αποτρέψει τη μελλοντική επιθετικότητα. «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την Ουκρανία καθώς προωθεί τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες», αναφέρεται στη δήλωση.

Όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, οι υπουργοί των οποίων συμμετέχουν στην Υπουργική Σύνοδο του Βουκουρεστίου, το ΝΑΤΟ τονίζει στη δήλωσή του τα εξής: «Η ένταξή τους θα κάνει τις δύο χώρες πιο ασφαλείς, το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και τον ευρωατλαντικό χώρο πιο ασφαλή. Η ασφάλεια των δύο χωρών έχει άμεση σημασία για τη Συμμαχία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας».

Για τα Δυτικά Βαλκάνια, το ΝΑΤΟ τονίζει ότι μαζί με τις περιοχές της μαύρης Θάλασσας είναι «στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία». Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, στις 30 Νοεμβρίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. «Στεκόμαστε σταθερά πίσω από τη δέσμευσή μας στην πολιτική Ανοιχτών Θυρών της Συμμαχίας. Επαναβεβαιώνουμε τις αποφάσεις που λάβαμε στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 και όλες τις επακόλουθες αποφάσεις σχετικά με τη Γεωργία και την Ουκρανία», επισημαίνουν οι Σύμμαχοι.

Στη δήλωσή τους, οι ΥΠΕΞ του NATO αναφέρθηκαν και στην έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: «Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία στο πένθος για την απώλεια ζωών μετά τις πρόσφατες φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις».

Τέλος, επισημαίνεται ότι το ΝΑΤΟ παραμένει δεσμευμένο να προετοιμαστεί, να αποτρέψει και να αμυνθεί από εχθρικές επιθέσεις σε ζωτικής σημασίας υποδομές των Συμμάχων. «Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των Συμμάχων θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και αποφασιστική απάντηση. Στεκόμαστε μαζί με ενότητα και αλληλεγγύη και επιβεβαιώνουμε τον διαρκή διατλαντικό δεσμό μεταξύ των εθνών μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα σε ολόκληρο τον ευρωατλαντικό χώρο», καταλήγει η δήλωση του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια